top of page
  • Skribentens bildSandra

Experternas tips till er som vill starta handel med Norge!

Moms, tull och skatter. Reglerna är många i handel med Norge men du är inte ensam.

Läs experternas tips och kontakta oss för mer råd och stöd.


Det blir andra regler att ha i åtanke när man ska göra affärer med Norge. Norge är inte med i EU och därmed räknas försäljningen som export. Vi bjöd in experter på området, Simone Johansson på Skatteverket och Mikael Sondell på Grensetjänsten Norge Sverige för att hjälpa med dessa frågor. Plocka med dig fem tips från våra experter:


  • Ta reda på vad som gäller för er specifika verksamhet, reglerna skiljer sig beroende på om du säljer varor eller tjänster, till privatperson eller företag. Olika skatter följer olika regler, inkomstskatt, moms, socialavgifter. Vad gäller moms så finns det mycket regler och ännu fler undantag. Men man behöver inte lära sig allt utan bara vad som gäller för just den vara eller tjänst som ditt företag säljer.

  • Har du uppdrag i Norge med svenskt företag? Innan verksamheten kan bedrivas på norsk mark behöver ett flertal förberedelser göras. Alla utländska företag som utför tjänster på norsk mark ska vara registrerade och anmäla vilka ur personalen som är med på uppdraget i Norge. Ta del av Grensetjänstens steg för steg guide, Företagande i Norge - Grensetjänsten Norge-Sverige.

  • Har du e-handel från Sverige till Norge? Säljer du till momsregistrerade verksamheter i Norge behöver du ingen registrering i Norge. Säljer du till privatpersoner behöver du ta reda på vilken typ av registrering som krävs för din e-handel då det skiljer sig beroende på hur anpassad din e-handel är till den norska marknaden och till vilket värde dina varor säljs på marknaden.

  • Undersök vilka regler och ev. tullavgift din vara har vid export till ett annat land, Tullverket kan hjälpa dig med varunummer och vad du behöver tänka på för den specifika varan. Speditören kan även hjälpa till med tullhanteringen.

  • Ta hjälp! Mycket information och guider finns på Skatteverkets hemsida där man även kan anmäla sig till webbseminarier för att lära sig mer kring moms och redovisning samt varuhandel med företag utanför EU.
Det är inte så krångligt som man tror, vi är många som kan hjälpa till!


142 visningar0 kommentarer
bottom of page